Dieta DASH

Dieta DASH este cea mai populară cură de slăbire din Statele Unite ale Americii, fiind, totodată, declarată și cea mai sănătoasă. Acronimul DASH vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension, ceea ce în română s-ar traduce prin Abordări Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii. Conceptul este diferit și se remarcă prin efectele rapide – dieta DASH oferă rezultate vizibile în numai 2 săptămâni.

Despre Dieta DASH

Ceea ce este atât de diferit la dieta DASH este însăși scopul ei. Dacă toate celelalte diete se concentrează pe pierderea în greutate, dieta DASH nu face decât să reducă presiunea sângelui și să stabilizeze nivelul colesterolului, prin acestea reușind să prevină principala boală de care suferă foarte mulți oameni în prezent – diabetul.

Dieta DASH nu are nici un fel de efect advers asupra organismului, datorită faptului că alegi tipul de mâncare sănătos și bogat în grăsimi naturale și proteine. Pentru persoanele care doresc să piardă din kilogramele depuse în zona abdomenului, dieta DASH este răspunsul căutat.

Cum funcționează dieta DASH

Dieta DASH este împărțită în două faze:

  • Faza I constă în primele două săptămâni în care dai jos kilogramele
  • Faza a II-a constă în descoperirea modului în care te poți feri de kilogramele nedorite în continuare

Cum trebuie să procedez în faza I din dieta DASH

Faza I a dietei DASH constă în reglarea metabolismului, ceea ce înseamnă că trebuie să consumi mai puțini carbohidrați. Este recomandat ca în aceste două săptămâni să ai grijă să introduci în mesele principale câte o porție moderată din trei grupe principale de mâncare: grupa unu – carnea, grupa a doua – peștele, grupa a treia – carne de pasăre. Acestea ar trebui să fie cam de dimensiunea palmei. Dacă vrei să servești brânză, ea ar trebui să aibă dimensiunea unei cutii de chibrituri mici. Pentru fasole, linte, nuci, soia, măsura ideală este o mână plină.

Dacă ai nevoie de un ghid orientativ cu privire la mâncăruri care au proteine din abundență și prezintă un nivel scăzut de grăsimi saturate, poți încerca: peștele, carnea de pasăre, fasolea, lintea, soia, brânzeturi, ouă, iaurt fără îndulcitori. Grăsimi naturale sănătoase se găsesc în avocado și uleiurile vegetale, în special cel de măsline. Mâncăruri consistente în proteine și care conțin, de asemenea, grăsimi sănătoase, sunt nucile, semințele, somonul, scrumbia și legume, în afară de cartofi și porumb.

În această fază din dieta DASH nu trebuie să consumi pâine, paste, cartofi, mâncăruri în unt sau alimente care conțin zahăr. De asemenea, și laptele, cafeina plus alcoolul trebuie excluse din dieta ta.

Cum trebuie să procedez în faza a II-a din dieta DASH

Faza a II-a este cea în care proteinele și legumele predomină, iar asta la fiecare masă servită. Cerealele integrale sunt permise, de asemenea. Exercițiile de aerobic sau cele de tonifiere a corpului sunt foarte binevenite.

Partea bună este că dieta DASH îți permite să îți alegi orice tipuri de mâncăruri preferate pe care vrei să le consumi, atâta timp cât acestea respectă regulile de consum din fiecare fază. Planul alimentar este strict la alegerea ta, deși dacă îți dorești puțin ajutor, cu siguranță vei găsi ghiduri utile și complete pe Internet care să te conducă în tainele dietei DASH.

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply